Home » Rolul autonomiei locale în dezvoltarea comunităților

Rolul autonomiei locale în dezvoltarea comunităților

În discursul său, Președinta Maia Sandu a exprimat recunoștință pentru eforturile depuse de administrațiile locale în vederea promovării avantajelor aderării la Uniunea Europeană

by Laurentiu Rebega
Rolul autonomiei locale în dezvoltarea comunităților

Rolul autonomiei locale în dezvoltarea comunităților locale în discursul Președintei Maia Sandu la Festivitățile din 31 ianuarie.

În cadrul festivităților dedicate Zilei autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală, organizate la Călărași în data de 31 ianuarie, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a evidențiat importanța consolidării administrațiilor locale în procesul de integrare europeană. Evenimentul a reunit reprezentanți ai circa 300 de primării și consilii raionale din regiunea centrală a țării. Manifestări similare au fost organizate și în Bălți, cu participarea Prim-ministrului Dorin Recean, precum și în Cahul, unde a fost prezent Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

În discursul său, Președinta Maia Sandu a exprimat recunoștință pentru eforturile depuse de administrațiile locale în vederea promovării avantajelor aderării la Uniunea Europeană. Aceasta a subliniat că decizia cetățenilor Republicii Moldova la referendumul privind integrarea europeană a consolidat ireversibil parcursul european al țării și creează noi oportunități de finanțare pentru administrațiile publice locale.

“Mulțumesc tuturor celor care au pus pe primul plan interesul cetățenilor și au contribuit la promovarea avantajelor aderării la UE. Decizia moldovenilor de la referendum nu doar că a ancorat în mod ireversibil drumul european, dar deschide noi posibilități de finanțare pentru administrațiile publice locale. Vă îndemn să ne pregătim pentru următoarea etapă: să fim și mai transparenți, să facem lucrurile corect, să pregătim proiecte solide”, a declarat Președinta Maia Sandu.

În ceea ce privește rolul autonomiei locale în dezvoltarea comunităților locale, Președinta Republicii Moldova a evidențiat faptul că în ultimii patru ani, aproximativ 3 miliarde de lei au fost investite prin diverse fonduri și programe, susținând modernizarea infrastructurii și a serviciilor publice. În plus, prin a doua ediție a proiectului „Satul European”, alte 3 miliarde de lei au fost alocate pentru finanțarea unor noi inițiative locale.

În acest context, șefa statului a reiterat principalele priorități pentru administrațiile publice locale, printre care:
✔ Tranziția la surse regenerabile de energie, pentru reducerea dependenței energetice și protecția mediului;
✔ Modernizarea sistemului educațional, prin creșterea calității infrastructurii școlare și adaptarea curriculei la cerințele actuale ale pieței muncii;
✔ Consolidarea sistemului de sănătate, prin îmbunătățirea accesului la servicii medicale de calitate în toate regiunile țării;
✔ Accelerarea programelor de management al deșeurilor, pentru dezvoltarea unor soluții durabile în domeniul protecției mediului;
✔ Extinderea proiectelor de împădurire, cu scopul de a reduce impactul schimbărilor climatice și de a îmbunătăți calitatea vieții în localitățile rurale.

În încheierea discursului, Președinta Maia Sandu a reafirmat angajamentul administrației centrale față de dezvoltarea comunităților locale, subliniind că integrarea europeană va facilita accesul la noi resurse financiare și investiții.

“Vrem să creștem mai mult standardele de viață, iar unicul nostru drum către bunăstare și siguranță este Uniunea Europeană”, a declarat șefa statului.

Astfel, festivitatea dedicată Zilei autonomiei locale a servit nu doar ca un prilej de recunoaștere a eforturilor administrațiilor locale, ci și ca o reafirmare a direcției strategice a Republicii Moldova este una bazată pe modernizare, transparență și integrare europeană.

Sursa foto: aici

Să auzim de bine!

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00