Ion Creangă rămâne în arest – Decizia magistraților vine în contextul unei anchete sensibile, în care acuzațiile vizează presupuse legături cu reprezentanți ai Ambasadei Rusiei și furnizarea de informații secrete.
Curtea de Apel Chișinău a respins recursul avocaților
Magistrații Curții de Apel Chișinău au respins recursul înaintat de avocații lui Ion Creangă, menținând astfel decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 24 martie, prin care măsura arestului la domiciliu a fost prelungită cu încă 30 de zile.
Informația a fost transmisă de site-ul Știri.md, cu referire la tvrmoldova.md.
Declarațiile lui Ion Creangă: „Presiunea politică continuă asupra cazului”
În fața instanței și a presei, Ion Creangă a reiterat poziția sa de nevinovăție, susținând că procesul său este marcat de presiuni politice și dezinformare mediatică.
„Presiunea politică continuă asupra cazului dat și este mediatizat. Este difuzată dezinformare mai mult decât informația reală pe caz. Eu mă consider nevinovat. În continuare pledez și îmi aduc argumente mele pe acest caz în instanța de fond”, a declarat șeful suspendat al Direcției Juridice a Parlamentului, Ion Creangă.
Argumentele procurorilor: riscuri privind influențarea martorilor și eschivarea de la judecată
Procurorul de caz, Petru Iarmaliuc, a susținut în fața instanței necesitatea menținerii arestului la domiciliu, invocând două riscuri majore care ar putea afecta desfășurarea procesului.
„Persistă două riscuri. Riscul eschivării de la judecarea cauzei și eventual de la executarea sentinței. Al doilea risc privind influențarea martorilor și săvârșirea noi infracțiuni și anume determinarea de a face alte declarații decât cele care au fost date la faza de urmărire penală. Deseori martorii își schimbă declarațiile de la faza de urmărire penală cu cele date în instanța de judecată”, a declarat procurorul de caz Petru Iarmaliuc.
Contextul acuzațiilor: suspiciuni de spionaj în favoarea Rusiei
Ion Creangă a fost reținut la sfârșitul lunii iulie a anului trecut, fiind acuzat că ar fi transmis informații secrete unui angajat al Ambasadei Rusiei de la Chișinău. Potrivit anchetatorilor, aceste informații ar fi putut fi utilizate în defavoarea intereselor Republicii Moldova.
Citește și: Atac masiv cu drone în regiunea Kursk
Mai mult, procurorii susțin că Ion Creangă ar fi avut un contract cu diplomatul rus și ar fi fost remunerat cu sume cuprinse între 500 și 2.000 de dolari pentru fiecare livrare de informații.
În cazul în care va fi găsit vinovat, Creangă riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 20 de ani.
Concluzie analitică: un proces cu mize juridice și geopolitice majore
Dosarul lui Ion Creangă scoate în evidență tensiunile din interiorul instituțiilor statului moldovean, în contextul fragilității geopolitice a Republicii Moldova și a presiunilor externe. Acuzațiile de trădare de patrie și legăturile presupuse cu reprezentanți ai Federației Ruse amplifică riscurile de destabilizare internă și ridică semne de întrebare cu privire la securitatea informațională și loialitatea unor funcționari din aparatul de stat.
Indiferent de deznodământul procesului, cazul Creangă rămâne emblematic pentru vulnerabilitățile cu care se confruntă Republica Moldova în lupta sa pentru consolidarea statului de drept și protejarea intereselor naționale în fața ingerințelor externe.
Sursă foto: stiri.md