Alegerile din toamnă au o valoare existențială – „Viitoarele alegeri parlamentare sunt de o importanță existențială pentru viitorul Moldovei, pentru că țara va avea de ales în ce direcție va merge.” Aceste declarații au fost făcute de analistul politic Anatol Țăranu într-un talk-show. În același context, Ion Tăbîrță, tot analist politic, a subliniat necesitatea ca partidele proeuropene să învețe din lecțiile alegerilor prezidențiale trecute și ale referendumului național.
„În societățile democratice, alegerile de obicei se construiesc pe nuanțe. Coalițiile se creează datorită unor nuanțe care până la urmă se conjugă într-un tot întreg – o coaliție de guvernare. Din păcate, în Republica Moldova nuanțele nu contează”, a afirmat Anatol Țăranu în cadrul emisiunii. Potrivit acestuia, în Moldova „spectrul politic este divizat în două culori – alb și negru, în două orientări geopolitice – Europa sau Rusia”.
„Din acest punct de vedere, ceea ce se va întâmpla în toamna acestui an are de fapt o valoare existențială pentru statul Republica Moldova. Noi vom continua cursul european sau vom face o întorsătură de 180 de grade și vom merge în direcția opusă”, a mai spus Țăranu.
Pe de altă parte, Ion Tăbîrță a discutat despre rolul pe care îl vor juca formațiunile proeuropene extraparlamentare, inclusiv cele unioniste, în alegerile viitoare. El a remarcat că „după 2019, unioniștii au dispărut din peisajul politic reprezentativ, iar dreapta politică în această perioadă nu a cooperat”. De asemenea, potrivit sursei, guvernarea a tratat aceste formațiuni „ca fiind din liga inferioară”.
„Anul trecut, în luna mai, a fost semnat un pact pentru Europa între partidele proeuropene. Ne spune cineva ce mai este cu acest pact? Cum a funcționat? Sau pur și simplu au semnat ceva pe o foaie de hârtie și cam aici a fost”, a comentat Tăbîrță.
El a mai adăugat că PAS, partidul care acum conduce procesul european al Moldovei, „trebuie să se gândească serios cum acest parcurs va continua și după următoarele alegeri parlamentare”.
Citește și: Lecții de limbă și istorie găgăuză
„Cred că lecțiile prezidențialelor și ale referendumului, care a fost la limită de a trece, trebuie să dea foarte mult de gândit”, a subliniat analistul.
În același timp, Anatol Țăranu a menționat că rezultatul scrutinului din toamnă va fi decisiv influențat de „capacitatea de mobilizare electorală pe ambele flancuri: sau pe flancul european, sau pe flancul prorus”.
„Unioniștii sunt partea cea mai dezamăgită a societății moldovenești, și dacă nu va fi formată o singură listă pe care ar merge unioniștii, mă tem că nu va exista o majoritate parlamentară după alegerile din anul acesta”, a concluzionat Țăranu.
Mandatul actualului Parlament expiră pe 26 iulie 2025, la exact patru ani de la constituirea sa. Conform Codului electoral, scrutinul următor va avea loc în maximum trei luni, adică cel târziu pe 26 octombrie. Data exactă va fi stabilită de legislativul în exercițiu, cu minimum 70 de zile înainte de alegeri.
Sursă foto: arboapeng