Sistem nou de apa si canalizare la Ungheni – Operatorul regional „Apă-Canal Ungheni” a fost echipat cu un sistem SCADA (Sistem de Supraveghere, Control și Achiziție de Date), care permite monitorizarea în timp real, colectarea automată a datelor și controlul de la distanță al rețelei. Această modernizare duce la reducerea pierderilor de apă, optimizarea consumului de energie și îmbunătățirea calității serviciilor.
Proiectul a fost lansat vineri, 4 aprilie, în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF.
„Lansarea sistemului SCADA la Ungheni este, incontestabil, un pas important spre eficientizarea și creșterea calității serviciilor prestate populației de către întreprinderea Apă-Canal Ungheni, precum și spre atingerea obiectivului nostru de a transforma Ungheniul într-un oraș inteligent. Cu siguranță, atât angajații întreprinderii, cât și oamenii, vor resimți efectele pozitive ale acestui sistem, care ne va ajuta mult la buna gestionare a unui serviciu fără de care este imposibil azi să-ți imaginezi viața. Suntem recunoscători Uniunii Europene, programului ‘EU4 Moldova: Regiuni-cheie’ pentru suportul incontestabil oferit în realizarea acestui proiect, pe care ni l-am dorit și, iată, am reușit să-l realizăm”, a declarat primarul Vitalie Vrabie.
Eficiență sporită și economii semnificative
Rețeaua „Apă-Canal Ungheni” are 155,4 km de conducte de apă și 66,5 km de canalizare. Până acum, monitorizarea manuală și reglarea telefonică a presiunii generau pierderi mari de energie și costuri ridicate. Cu noul sistem SCADA, consumul de energie electrică se va reduce cu până la 30%, iar cheltuielile pentru intervenții vor scădea cu 60%.
Citește și: Igor Grosu a discutat cu politicieni americani despre cooperarea strategică între Republica Moldova și SUA
Sistemul include un dispecerat centralizat dotat cu servere performante, echipamente IT și software avansat. În 15 puncte critice – stații de pompare, stația de tratare a apei și stațiile de apă uzată – au fost instalate senzori și echipamente de control. Datele sunt transmise printr-o rețea securizată, sporind fiabilitatea sistemului.
Extinderea rețelei și protejarea resurselor
Tot în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, a fost construit un rezervor de stocare a apei potabile de 1.000 m³ la stația de tratare. Investiția va permite conectarea a 28 de comunități rurale la rețeaua centralizată, reducând dependența de fântâni și riscul bolilor transmise prin apă.
Valoarea totală a proiectului, inclusiv sistemul SCADA, rezervorul și instalarea a 1.000 de apometre, depășește 500.000 de euro.
O investiție în viitorul regiunii
Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019-2025) sprijină dezvoltarea durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, având un buget de 23 de milioane de euro. Finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF, acesta urmărește îmbunătățirea calității vieții pentru locuitori prin proiecte inteligente și incluzive.
Cu această modernizare, Ungheni devine un pas mai aproape de un oraș inteligent, oferind servicii mai sigure și mai eficiente cetățenilor săi.
Sursă foto: moldpres.md