Home » Investiții esențiale în Zona de Securitate

Investiții esențiale în Zona de Securitate

30 de proiecte implementate în 2024 pentru reintegrarea Moldovei

by Laurentiu Rebega
Investiții esențiale în Zona de Securitate

Investiții esențiale în Zona de Securitate au dus la un număr de 30 de proiecte implementate în 2024 pentru reintegrarea Moldovei.  În cadrul Programului activităților de reintegrare a țării pentru anul 2024, autoritățile publice centrale și locale au beneficiat de alocații bugetare în valoare de 15 milioane de lei pentru implementarea unor inițiative cu impact direct asupra populației din perimetrul Zonei de Securitate, informează MOLDPRES.

Unul dintre cele mai importante proiecte derulate în acest an a vizat compensarea parțială a cheltuielilor suportate de agricultorii din raionul Dubăsari, afectați de impunerile ilegale stabilite de administrația de facto de la Tiraspol. Astfel, Consiliul Raional Dubăsari a primit 4,6 milioane de lei pentru a sprijini proprietarii de terenuri agricole situate după traseul Rîbnița-Tiraspol, care au fost nevoiți să achite taxe abuzive pentru transportarea recoltei și a materialului semincer prin posturile neautorizate de control din Zona de Securitate.

Beneficiarii programului au avut obligația de a finaliza activitățile planificate până la sfârșitul anului și de a prezenta rapoarte anuale privind utilizarea fondurilor alocate.

În urma analizării documentației financiare, s-a constatat că toate proiectele aprobate au fost finalizate, iar valoarea totală a sumelor cheltuite a ajuns la 16,73 milioane de lei, dintr-un buget total de 19,6 milioane de lei. Diferența de 2,87 milioane de lei, care nu a fost utilizată, a fost restituită bugetului de stat.

Începând cu 2011, prin intermediul Programului activităților de reintegrare a țării, au fost finanțate nu mai puțin de 581 de proiecte, cu o valoare totală de peste 194 milioane de lei.

Investiții esențiale în Zona de Securitate au vizat modernizarea infrastructurii, sprijinirea agriculturii locale, îmbunătățirea accesului la servicii esențiale și întărirea legăturilor dintre malul drept și cel stâng al Nistrului. Programul rămâne un instrument-cheie în procesul de reintegrare și stabilizare a regiunii, consolidând reziliența economică și socială a comunităților afectate de conflictul transnistrean.

Sursa foto: moldpres.md

Să auzim de bine!

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00