Home » Suveranitate și respect – mizele relațiilor dintre Chișinău și Moscova

Suveranitate și respect – mizele relațiilor dintre Chișinău și Moscova

Relațiile Moldova-Rusia: între aroganță diplomatică și solicitări de respect pentru suveranitate

by Ioana B.

Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Federația Rusă par să atingă un nou punct critic, marcat de schimburi dure de declarații și gesturi “așa zise” simbolice care subliniază tensiunile persistente. Într-o declarație fermă, premierul Dorin Recean a reiterat că respectarea suveranității și independenței Republicii Moldova este o cerință de bază pentru normalizarea relațiilor cu Rusia.

„Partea rusă, în primul rând, să-și respecte angajamentele. Și primul angajament pe care trebuie să și-l respecte este să respecte cetățenii Republicii Moldova, să respecte independența și suveranitatea Republicii Moldova și să-și ia trupele acasă”, a subliniat premierul Recean, referindu-se la prezența trupelor rusești în regiunea transnistreană.

Recean a evidențiat, de asemenea, scrisoarea recentă a Ambasadei Rusiei la Chișinău, prin care Kremlinul informează că nu intenționează să livreze gaze naturale către stânga Nistrului. „În esență, Kremlinul a spus că, uite, noi nu avem de gând să livrăm gaze naturale”, a punctat prim-ministrul, acuzând Rusia de șantaj energetic și de lipsă de respect față de cetățenii Republicii Moldova.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a condamnat la rândul său atitudinea Federației Ruse, calificând-o drept un gest de aroganță diplomatică. În cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, Grosu a declarat: „E un gest de aroganță și lipsă de respect din partea așa-numitului minister al afacerilor externe al Federației Ruse în raport cu noi. Nu este pentru prima dată când ei manifestă această lipsă de respect, nu doar prin astfel de invitații sau chemări a ambasadorului, dar și prin omniprezentele declarații ofensatoare la adresa noastră. Trebuie să respecte Republica Moldova, iar poate atunci vom avea relații mai bune. În prezent, acestea nu există de niciun fel.”

Tensiunile au escaladat recent după ce Ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat pe ambasadorul moldovean la Moscova, Lilian Darii, pentru a-i prezenta un protest oficial. Protestul este legat de declarațiile unei formațiuni politice de la Chișinău care au contestat legitimitatea ambasadorului rus Oleg Ozerov, acuzând că acesta nu și-a prezentat scrisorile de acreditare la Președinția Republicii Moldova, condiție obligatorie pentru desfășurarea activităților diplomatice.

Pe fundalul zvonurilor că Rusia ar putea expulza ambasadorul Lilian Darii, premierul Recean a declarat că „există o comunicare foarte limitată cu Moscova” și nu a confirmat speculațiile.

Această confruntare diplomatică reflectă o relație extrem de fragilă, în care Republica Moldova cere insistent respectarea suveranității și retragerea trupelor rusești din Transnistria, în timp ce Kremlinul continuă să exercite presiuni economice și politice. Mesajul clar al oficialilor moldoveni, de la premierul Recean până la președintele Parlamentului, este că relațiile cu Rusia nu se pot îmbunătăți în absența respectului reciproc.

Într-un context geopolitic tensionat, Republica Moldova își reafirmă dreptul de a-și apăra interesele și suveranitatea, într-o luptă simbolică, dar esențială, pentru definirea poziției sale pe scena internațională. Dacă Rusia își menține atitudinea de forță și șantaj, Chișinăul pare hotărât să adopte o politică de reziliență și apropiere de partenerii occidentali, consolidându-și parcursul european.

Sursa foto: BreakingNews.md

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00